Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ki nem találná, ki vett két magyar erőművet
  2014-10-06 08:22:48, hétfő
 
 
2014. október 6., hétfő 7:16 Szakonyi Péter

Ki nem találná, ki vett két magyar erőművet

Hosszú jogi perpatvar után pont került két kelet-magyarországi erőmű eladására. Az ukrán-orosz vevők végül 604 millió forintért vették meg az évek óta leállított berentei és a tiszapalkonyai telepet. Azt még nem tudni, hogy újraindítják vagy szétszerelik az erőműveket.

Négy évvel a felszámolás megkezdése után végre lezárult a berentei és a tiszapalkonyai erőmű ügye. A Debreceni Ítélőtábla immár jogerős végzése értelmében az FMG-BUD konzorciumé lett a két - immár évek óta nem működő - erőmű. Ez egyben azt is jelenti, hogy az arab háttérrel rendelkező vesztes Duna Electric Hungary Kft. hiába kínált állítólag kétszer annyit, mint a nyertes pályázó, alaki-formai okok miatt a felszámoló BIS Csődgondnok és Tanácsadó Kft. kizárta őket.

Amint arról már több alkalommal beszámoltunk az erőműveket hat alkalommal sikertelenül hirdette meg a felszámoló, de a hetedik kísérletre már érvényes ajánlatot adott be az ukrán befektetői háttérrel rendelkedő FMG-BUD Kft., amely az AES Borsodi Energetikai Termelő és Szolgáltató Kft. -ért - ennek része a két erőmű - 604 millió forintot ajánlott. Ezt még tavasszal, az adásvételi szerződés április 17-i megkötését követően át is utalták a felszámoló cégnek.

A Duna Electric pályázatát a felszámoló azért nem vette figyelembe - s így ki sem nyitotta - mert a pályázati borítékot kilenc helyen lebélyegezték, így az alaki okok miatt nem felelt meg a pályázati kiírásban foglaltaknak. Érdekesség viszont, hogy a vesztes cég szerint erre a felszámoló egyik munkatársa szólította fel őket - de ez a most zárult bírósági eljárásban nem nyert bizonyítást.

Az Ítélőtábla a vesztes cég azon kérelmét is elutasította, hogy a bíróság nyissa fel pályázatukat és/vagy kötelezze a felszámolót egy új felszámolási pályázat kiírására. Így azonban továbbra sem egyértelmű, hogy az arab hátterű cég - amely a csődbe ment kapuvári húsüzemre is pályázott, de az üzemért végül nem fizetett - tényleg 1,2 milliárd forintot kínált volna a két erőműért.

A jogerős ítéletet követően immár csak az a kérdés, hogy mi lesz a palkonyai és berentei erőművek sorsa: újraindítják vagy szészerelik ezeket. Az FMG-BUD képviselői korábban a Napi.hu-nak elmondták: a két erőmű újraindítását tervezik - ráadásul ukrajnai szénnel. Az erőművek állapota azonban több mint kritikus. Az amerikai tulajdonos AES cég ugyanis úgy hagyta ott az erőműveket, mint "eb a Szaharát" - magyarul nem végezték-végeztették el a leálláshoz szükséges munkálatokat. Az időjárás és különösen 2012-es kemény tél, valamint a tolvajok súlyos károkat okoztak az erőművi berendezésekben. A szétfagyott és ellopott alkatrészek pótlása százmilliós nagyságrendű lehet és akkor még nem esett szó a négy éve mozdulatlanul álló turbinákról.

A nyertes cég az első ütemben állítólag - 2-2 kazánt helyezne üzembe az erőművekben. Feltételezések szerint így a hazai energia rendszer tartalék erőműveként is működthetne a két telep - és persze így a vevő jelentős bevételre is szert tehetne. Az ukránok a bővítésre is gondoltak: az energiatermelést napelemekkel bővítenék.

Bár a gazdaságossági és politikai okok az erőművek szétszerelése mellett szólnak, a berendezések jó része ugyanakkor csak ócskavasként értékesíthető, így az ebből befolyó pénz nagysága is kétséges.


http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ki_nem_talalna_ki_vett_ket_magyar_eromuvet.5 87658.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: energiatermelést, berendezésekben, gazdaságossági, feltételezések, tiszapalkonyai, magyarországi, szétszerelése, mozdulatlanul, értékesíthető, lebélyegezték, újraindítását, újraindítják, beszámoltunk, berendezések, pályázatukat, felszámolási, napelemekkel, szétszerelik, foglaltaknak, munkálatokat, ócskavasként, nagyságrendű, sikertelenül, elutasította, alkatrészek, konzorciumé, végeztették, felszámolót, felszámolás, csődgondnok, szészerelik, szétfagyott, százmilliós, szolgáltató, bizonyítást, működthetne, ukrán-orosz vevők, tiszapalkonyai telepet, felszámolás megkezdése, tiszapalkonyai erőmű, arab háttérrel, nyertes pályázó, hetedik kísérletre, ukrán befektetői, adásvételi szerződés, felszámoló cégnek, felszámoló azért, pályázati borítékot, alaki okok, pályázati kiírásban, felszámoló egyik, most zárult, Szakonyi Péter, Debreceni Ítélőtábla, Duna Electric Hungary Kft, Tanácsadó Kft, FMG-BUD Kft, Borsodi Energetikai Termelő, Szolgáltató Kft, Duna Electric,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A fák lelke  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Kellemes esti időtöltést  Becsüld meg azt amid van,...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  A fenyő nem szép fa, (...)  Kellemes esti időtöltést  Ázzal aki csak szép  Ébredj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Búzaszentelés  György napra  Az elfogadásnak...  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  György napra  Föld napja április 22  A fák lelke  Irgalom és ítélet  Rögtön puha Mézes Krémes  Április 22. a Föld napja,  Környezetvédelem  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  Muratáj  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Naplemente  Amit átélünk,  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Sokkal bölcsebb a természet,  Mosolyogtál már ma?  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  A végzet az  Beney Zsuzsa - Tavasz  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  képre írva  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György nap  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Irgalom és ítélet  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 24 
Bejegyzés Címkék
ukrán-orosz vevők, tiszapalkonyai telepet, felszámolás megkezdése, tiszapalkonyai erőmű, arab háttérrel, nyertes pályázó, hetedik kísérletre, ukrán befektetői, adásvételi szerződés, felszámoló cégnek, felszámoló azért, pályázati borítékot, alaki okok, pályázati kiírásban, felszámoló egyik, most zárult, bíróság nyissa, arab hátterű, csődbe ment, üzemért végül, jogerős ítéletet, erőművek állapota, amerikai tulajdonos, leálláshoz szükséges, tolvajok súlyos, erőművi berendezésekben, első ütemben, hazai energia, vevő jelentős, energiatermelést napelemekkel, erőművek szétszerelése, ebből befolyó, energiatermelést, berendezésekben, gazdaságossági, feltételezések, tiszapalkonyai, magyarországi, szétszerelése, mozdulatlanul, értékesíthető, lebélyegezték, újraindítását, újraindítják, beszámoltunk, berendezések, pályázatukat, felszámolási, napelemekkel, szétszerelik, foglaltaknak, munkálatokat, ócskavasként, nagyságrendű, sikertelenül, elutasította, alkatrészek, konzorciumé, végeztették, felszámolót, felszámolás, csődgondnok, szészerelik, szétfagyott, százmilliós, szolgáltató, bizonyítást, működthetne, turbinákról, erőműveként, erőművekben, energetikai, rendelkező, felszámoló, ugyanakkor, érdekesség, figyelembe, tulajdonos, értelmében, adásvételi, pályázatát, megkötését, egyértelmű, ítélőtábla, kísérletre, vallalatok, erőműveket, alkalommal, eljárásban, rendelkedő, befektetői, munkatársa, szólította, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5313
  • e Hét: 19543
  • e Hónap: 30654
  • e Év: 184150
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.